បោះចោលខ្ទឹមសដែលចេញពន្លក ដូចបោះចោលយិនសិនពាន់ឆ្នាំចឹង!
យើងច្រើនតែបោះខ្ទឹមសដែលចេញពន្លកចោល ដោយគិតថាវាលែងអាចញ៉ាំបានហើយ។ តាមពិតទៅ ខ្ទឹមសដែលចេញពន្លកនេះវាមានគុណសម្បត្តិល្អជាងខ្ទឹមសធម្មតា ច្រើនណាស់។
ពួកអ្នកស្រាវជ្រាវនៅវិទ្យាស្ថានផែនការនិងការវិវត្តបច្ចេកវិទ្យា
កូរ៉េបានធ្វើការសិក្សាលើគ្រាប់ធញ្ញជាតិនិងអាហារមួយចំនួន
ហើយបានរកឃើញថាខ្ទឹមសដែលចេញពន្លកនេះមានថាមពលអង់ទីអុកស៊ីដង់
ខ្លាំងជាងខ្ទឹមធម្មតា។ ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយ allicine និង disulfure
d’allyle ដែលអាចប្រឆាំងនឹងបាក់តេរីបានយ៉ាងពូកែ
ហើយក៏អាចប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងពពួករ៉ាឌីកាល់សេរីដែលជាមូលហេតុនៃជំងឺ
មួយចំនួន ព្រមទាំងការរិចរិលចាស់ទៅនៃស្បែក ផងដែរ។
វាក៏មានផងដែរនូវ phytoalexine
ដែលជាជាតិពុលសម្រាប់មីក្រូសព៌ាង្គកាយ
ក៏ប៉ុន្តែមិនពុលចំពោះមនុស្សទេ។ ម្យ៉ាងទៀត
វាក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីនC ផងដែរ។
សរុបសេចក្តីមក គេបានសន្និដ្ឋានថាខ្ទឹមសដែលចេញពន្លកអាច៖
- ការពារពីជំងឺបង្កដោយវីរុសនិងពពួកផ្សិតបាន បំបាត់ការរាករូស ការឈឺពោះ និងរលាកក្រពះពោះវៀន
- បង្ការការកើតជំងឺមហារីក ព្រោះជាតិ allicine រារាំងមិនឱ្យកោសិកសមហារីកលូតលាស់បាន
- ជួយបង្ការមិនឱ្យឆាប់ចាស់ខ្លាំងពេក។
- ការពារពីជំងឺបង្កដោយវីរុសនិងពពួកផ្សិតបាន បំបាត់ការរាករូស ការឈឺពោះ និងរលាកក្រពះពោះវៀន
- បង្ការការកើតជំងឺមហារីក ព្រោះជាតិ allicine រារាំងមិនឱ្យកោសិកសមហារីកលូតលាស់បាន
- ជួយបង្ការមិនឱ្យឆាប់ចាស់ខ្លាំងពេក។
- ប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងបាក់តេរីដែលស៊ាំនឹងថ្នាំ
- កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ក្នុងនោះមានជំងឺគាំងបេះដូង និងជំងឺស្ត្រូក
- ជួយធ្វើឱ្យជាតិកូឡេស្ទើរ៉ូល និងសម្ពាធឈាមមានភាពប្រក្រតី
- ការពារប្រឆាំងជំងមហារីក ក្នុងនោះមានមហារីកខួរក្បាល សួត និងក្រពេញប្រូស្តាត
- កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង
- កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ក្នុងនោះមានជំងឺគាំងបេះដូង និងជំងឺស្ត្រូក
- ជួយធ្វើឱ្យជាតិកូឡេស្ទើរ៉ូល និងសម្ពាធឈាមមានភាពប្រក្រតី
- ការពារប្រឆាំងជំងមហារីក ក្នុងនោះមានមហារីកខួរក្បាល សួត និងក្រពេញប្រូស្តាត
- កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង
* អត្ថប្រយោជន៍របស់ពន្លកខ្ទឹមសមកទល់ឥឡូវពុំសូវមានអ្នកដឹងនោះទេ។
ខណៈគ្រាប់រុក្ខជាតិចាប់ផ្តើមប្រែក្លាយជាដើមបៃតង ពួកវាបានផលិតសមាសធាតុជាច្រើនក្នុងនោះរួមមានសមាសធាតុដែលការពារដើមរបស់វាពីធាតុបង្កជំងឺជាច្រើន។ អ្នកស្រាវជ្រាវ Jong-Sang Kim បានពន្យល់ថា "ដើមរុក្ខជាតិងាយរងការវាយប្រហារពីបាក់តេរី វីរុស និងសត្វល្អិតណាស់អំឡុងពេលវាចាប់ផ្តើមដុះពន្លក។ ប្រការនេះបានបង្កឱ្យរុក្ខជាតិផលិតសារធាតុគីមីជាច្រើន ដែលគេហៅថា Phytoalexin ដើម្បីការពារខ្លួនវា។ ធាតុគីមីទាំងនោះភាគច្រើនបានបំពុលសម្លាប់អតិសុខុមប្រាណ និងសត្វល្អិត ប៉ុន្តែមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាពមនុស្ស"។
ខណៈគ្រាប់រុក្ខជាតិចាប់ផ្តើមប្រែក្លាយជាដើមបៃតង ពួកវាបានផលិតសមាសធាតុជាច្រើនក្នុងនោះរួមមានសមាសធាតុដែលការពារដើមរបស់វាពីធាតុបង្កជំងឺជាច្រើន។ អ្នកស្រាវជ្រាវ Jong-Sang Kim បានពន្យល់ថា "ដើមរុក្ខជាតិងាយរងការវាយប្រហារពីបាក់តេរី វីរុស និងសត្វល្អិតណាស់អំឡុងពេលវាចាប់ផ្តើមដុះពន្លក។ ប្រការនេះបានបង្កឱ្យរុក្ខជាតិផលិតសារធាតុគីមីជាច្រើន ដែលគេហៅថា Phytoalexin ដើម្បីការពារខ្លួនវា។ ធាតុគីមីទាំងនោះភាគច្រើនបានបំពុលសម្លាប់អតិសុខុមប្រាណ និងសត្វល្អិត ប៉ុន្តែមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាពមនុស្ស"។
ក្រុមស្រាវជ្រាវរបស់លោក
Kim បានលើកឡើងថា
ដំណើរការស្រដៀងគ្នានេះអាចកើតឡើងនៅពេលពន្លកបៃតងដុះចេញពីក្លែបខ្ទឹមស។
ការសិក្សាផ្សេងទៀតបានរកឃើញថា ពន្លកសណ្តែក
និងធុញជាតិសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរួចមកហើយ
ដូច្នេះពន្លកខ្ទឹមសក៏សម្បូរសារធាតុនេះដូចគ្នា។
* តើលោកអ្នកគួរបោះចោលពន្លកខ្ទឹមសទេ?
នេះមិនមានន័យថា លោកអ្នកត្រូវបោះសាច់ខ្ទឹមសចោល រួចទុកតែពន្លករបស់វានោះទេ។ លោកអ្នកគ្រាន់តែឆ្លៀតពេលម្តងម្កាលបន្ថែមពន្លកខ្ទឹមសក្នុងអាហារ ព្រោះវាក៏នឹងជួយឱ្យអាហារមានក្លិនឈ្ងុយឆ្ងាញ់ផងដែរ។ ពន្លករបស់វាមិនត្រឹមជួយជំរុញប្រព័ន្ធភាពស៊ាំប៉ុណ្ណោះទេ តែថែមទាំងជួយជំរុញសុខភាពបេះដូង និងសម្លាប់កោសិកាមហារីកចំនួន ១៤ ប្រភេទផងដែរ! មួយវិញទៀត វាផ្ទុកសមាសធាតុសម្បូរផូស្វ័រមួយហៅថា Allicin ដែលវាមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងបាក់តេរី វីរុស ផ្សិត និងប៉ារ៉ាស៊ីតដោយពុំបង្កផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់រាងកាយនោះឡើយ៕
នេះមិនមានន័យថា លោកអ្នកត្រូវបោះសាច់ខ្ទឹមសចោល រួចទុកតែពន្លករបស់វានោះទេ។ លោកអ្នកគ្រាន់តែឆ្លៀតពេលម្តងម្កាលបន្ថែមពន្លកខ្ទឹមសក្នុងអាហារ ព្រោះវាក៏នឹងជួយឱ្យអាហារមានក្លិនឈ្ងុយឆ្ងាញ់ផងដែរ។ ពន្លករបស់វាមិនត្រឹមជួយជំរុញប្រព័ន្ធភាពស៊ាំប៉ុណ្ណោះទេ តែថែមទាំងជួយជំរុញសុខភាពបេះដូង និងសម្លាប់កោសិកាមហារីកចំនួន ១៤ ប្រភេទផងដែរ! មួយវិញទៀត វាផ្ទុកសមាសធាតុសម្បូរផូស្វ័រមួយហៅថា Allicin ដែលវាមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងបាក់តេរី វីរុស ផ្សិត និងប៉ារ៉ាស៊ីតដោយពុំបង្កផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់រាងកាយនោះឡើយ៕
Post a Comment